Japonca’da “yesil soya fasulyesi” anlamina gelen edamame, dünyanin en sevilen saglikli atistirmaliklari arasinda bulunuyor.
Edamame, diger soya gidalari arasinda öne çikan besin ögeleriyle doludur.
Kalorisi düsüktür, ayrica protein ve lif açisindan oldukça yüksektir. Ayrica gerekli olan amino asitlerin dokuzuna sahiptir.
Bir kupa pismis edamam (yaklasik 155 gram), 18,5 gram protein saglamaktadir.
1 fincan edamame de 3 g omega-6 ve 0.6 g omega 3 bulunmaktadir.
Ayrica soya fasulyesi içerdigi protein bitkisel kaynakli olsa da elzem aminoasitlerin vücuda alinmasini sagladigi için önem tasimaktadir.
Gidalarin kan sekerini yükseltme ölçüsü olarak bilinmekte olan glisemik indeks degeri edamamelerde düsüktür. Bu özelligi ile edamame seker hastalari için ve düsük karbonhidratli diyet için uygun bir besindir.
Siklikla kabuklu olarak servis edilir. Kabuklarini soyarak yemek gerekmektedir.
Pisirme olarak 3-5 dk kaynatmak yeterlidir ancak buharda ya da mikrodalga firinda da pisirilebilmektedir.