Kurban Bayrami olurda tüm aile bireyleri bir araya gelirde uzun sofralar kurulmaz mi? Kavurmalar yapilmaz mi? Börekler, pogaçalar, tatlilar yapilir da misafirlere ikram edilmez mi?
Durun! Bunlari yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenlere biraz göz gezdirin.
Kurban Bayrami’nda et tüketimi yaninda seker ve sekerli besin tüketimleri de artmaktadir. Özellikle sismanlik ve kalp-damar, yüksek tansiyon, mide, seker hastaligi olan kisiler beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Yagli etlerin kolesterol içerigi ve doymus yag içerigi yüksek oldugu için; yagsiz veya az yagli etleri tercih etmenizi öneririz. Kolesterol demisken etle bu kadar içli disliyken etlerin kolesterol miktarlarindan bahsedelim.
Saglikli bir bireyin besinlerden almasi gereken günlük kolesterol miktari 300 mg’ dir.
100 gram (Pismis)
Kolesterol (mg/dl)
Dana Eti (Az Yagli)
70 mg
Dana Eti (Yarim Yagli)
90 mg
Dana Eti (Yagli)
110 mg
Koyun Eti (Az Yagli)
140 mg
Koyun Eti (Yarim Yagli)
150 mg
Koyun Eti (Yagli)
160 mg
Dana Akciger
260 mg
Beyin
3100 mg
Kuzu Böbrek
375 mg
Dana Dalak
447 mg
Dana Dil
238 mg
Dana Karaciger
511 mg
Dana Yürek
176 mg
KURBAN ETLERI NASIL PISIRILMELI VE NASIL TÜKETILMELIDIR?
Etin tüketim miktarinin yaninda pisirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pisirilmesinde haslama ve izgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kizartmalardan kaçinilmalidir. Çok yüksek isida, uzun süre pisirme ve kizartma yöntemi çesitli "kanserojen maddelerin" olusumuna neden olabilecegi için tercih edilmemelidir.
Etle pisirilen yemekler etin kendi yagi ile pisirilmelidir ve ilave yag eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yagi veya tereyag et yemeklerine eklenmemelidir.
Etler mangal da pisirilecekse; kömürlesecek sekilde pisirilmemeli kömürlesen etler her zaman kanser riski tasir. Etin atese yakin olmasi B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybina yol açmaktadir.
Bayramda her evde geleneksel olarak pisecek olan kavurmanin içine tereyag veya kuyruk yagi eklemeden, kisik ateste kendi suyunda pisirilmelidir.
Etler muhakkak sebzeyle birlikte pisirilmeli veya limonlu, sirkeli bol salata ile birlikte tüketilmeli ki etten alacagimiz demirin emilimini C vitamini ile desteklemis olalim.
Geleneksel olarak bayram da yeni kesilmis hayvan etinden kavurma yapip tüketmeyi toplum olarak çok severiz oysaki yeni kesilen etleri bir müddet buzdolabinda beklettikten sonra dogru pisirme teknikleri uygulayarak tüketmeliyiz.
Et sindirimi zor bir protein kaynagidir. Yeni kesilmis kurban etlerinin sertligi de sindirimde daha çok zorluga yol açacagindan kirmizi et yemekleri ögle yemeklerinde tercih edilmelidir. Aksam daha çok sebze yemekleri tercih edilmelidir.
Etlerin yanina asitli-gazli içecekleri yerine ayran, yogurt, cacik tercih edin.
KURBAN ETLERI NASIL SAKLANMALI?
Kurban etleri büyük parçalar halinde degil, birer yemeklik olacak sekilde küçük küçük buzdolabi posetlerinde buzdolabinin buzluk kisminda veya derin dondurucuda saklanmalidir.
Etler kolay bozulabilme potansiyeline sahiptir ve dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi mikroorganizmalara üremeleri için ortam hazirlar; pisirmek için buzluktan çikarilan etler, oda sicakliginda degil de buzdolabinin alt rafina indirilerek çözdürülmelidir ve çözdürdükten sonra pisirmek için hemen kullanilmalidir. Tekrar dondurulmamalidir.